Smart att tänka på när du köper nya kläder

.
När man handlar kläder kan det ibland vara klurigt att veta hur plagget kommer att bete sig efter första tvätten, om du svettas eller hur man bäst behandlar materialet. På denna länk kan du enkelt se vad symbolerna på klädlappen betyder. Förutom att tyda tvättsymbolerna korrekt så är det materialet i kläderna som spelar roll i hur plagget kommer att bete sig och här nedan kommer några användbara tips. ♥


Bomull kan tåla tvätt upp till 95 C och tål starkare tvättmedel än andra textilfibrer. Bomull tar upp fukt och skrynklar lätt. Kan obehandlad krympa mer än 10 procent.

Ull och ylletyger innehåller mycket luft och håller därför värmen bra. Kan ta upp fukt utan att kännas våt, stöter också ifrån sig väta.

Elastan, som också heter Lycra, är en mycket töjbar och elastisk syntetfiber. Kombineras alltid med andra material och används i till exempel byxor, tröjor och baddräkter. Den har mycket god töjbarhet, upp till 700 % och ger tyger en bra formstabilitet, följsamhet och elasticitet. Den är tvättbeständig och tål både värme och svett.

Akryl är en av de vanligaste syntetiska fibrerna. Akryl är däremot känslig för värme vid tvätt och strykning. Ger upphov till noppor i plagg. Ska helst tvättas i 30 C men tål upp till 40 C.

Viskos tar lätt upp fukt och är behaglig att ha på sig. Obehandlad skrynklar den och krymper i tvätt. Blir oftast ren i 40 C då smutsen lossnar lätt, men tål högre temperaturer.

Acetat (eller triacetat) är starkare än viskos, och krymper mindre vid tvätt men suger åt sig mindre fukt och har sämre värmeisolering. De används traditionellt som foder i kavajer och klänningar.

Polyamid
är en mycket stark fiber som både är elastisk och har bra nötningshärdighet. Den absorberar lite fukt och är därmed snabbtorkande, har god skrynklingshärdighet och är mycket formstabil. Polyamid kallas ofta för nylon.

Elastan används som stretchgarn tillsammans med andra garner. Den har mycket god töjbarhet och ger tyger en bra formstabilitet, följsamhet och elasticitet. Den är tvättbeständig och tål både värme och svett. Ett vanligt handelsnamn är lycra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0